“Wij koesteren onze schaarse grond”
Inchecken bij je persoonlijke drijfveren en hoe je die in je werk kwijt kunt: een belangrijk thema. Want wanneer je persoonlijke doelen kwijt kunt in je werk, sta je ultiem in je kracht. Dus ga ik, Jasper, af en toe op pad om in te checken bij collega’s of vrienden om het te hebben over hun drijfveren én hun werk. Dit keer bij Arda Basak van Lingotto. Een man zonder auto, maar met een eigen bos.
Corona zorgde voor een Teams kennismaking, een Teams pitch en vervolgens een Teams startschot van een samenwerking tussen Lingotto en Gusto Media. Pas na maanden samenwerken lukte een fysieke afspraak met Arda Basak. Toch voelt het direct persoonlijk. Arda heeft tenslotte via de camera al een inkijkje in mijn huis gekregen. Arda grappend: “Ik heb je thuiskantoor zien veranderen, met allemaal blauwe muren als hoogtepunt”.
“Het verkwanselen van bestaande bouw is een doorn in het oog van deze ontwikkelaar.”
Arda is vastgoed ontwikkelaar bij Lingotto. Daar is hij bezig met het project Smakkelaarspark in Utrecht. Na de eerste online kennismaking volgde een LinkedIn uitnodiging. Via dat medium zie ik de vakidioot Arda voorbijkomen. Bijvoorbeeld door regelmatig online het gesprek aan te gaan over de huidige woningontwikkelingen. Het verkwanselen van bestaande bouw is bijvoorbeeld een doorn in het oog van deze ontwikkelaar.
Maar niet alleen vastgoed komt voorbij op zijn tijdlijn. Ook klimaat updates. Denk aan updates van het World Economic Forum, waarin wordt gedeeld welke landen al CO2 neutraal zijn. Dit wekte bij mij de persoonlijke interesse, want ook ik denk en doe veel rondom het klimaat. Hoe doet Arda dat en waarom is hij gegrepen door het klimaatprobleem. “Waarom? Omdat ik denk dat Corona een probleem is dat niet eens in de schaduw mag staan van de klimaatuitdagingen waar we voor staan”, antwoordt Arda hierop.
Eigen bos
Zo. Dat is in ieder geval duidelijk. Maar hoe kun je daar persoonlijk je verhaal in kwijt?
“Samen met mijn vriendin wil ik wel graag blijven reizen, maar dat gaat helaas gepaard met een flinke CO2 uitstoot. Dus daarom hebben we 3 jaar geleden een stuk grond gekocht waar we ons eigen bos op planten. Dat klinkt alsof we mega rijk zijn, maar natuurgrond is eigenlijk helemaal geen dure grond – soms kun je voor 2 euro per vierkante meter al natuurgrond kopen. Ons stuk ligt in Limburg. We willen ervoor zorgen dat daar 300 bomen gaan groeien. Genoeg om onze gemiddelde jaarlijkse CO2-uitstoot ruimschoots te compenseren.”
“Het is verrassend hoe goed de natuur zelf weet wat het moet doen.”
Is dat niet veel gedoe zo’n bos? “Het is verrassend hoe goed de natuur zelf weet wat het moet doen. Het enige dat we hebben gedaan is eikeltjes uit het park in Amsterdam verzameld en die uitgestrooid op het land. Dan gaat het eigenlijk allemaal vanzelf. We denken wel eens: als iedereen een stuk grond koopt in plaats van een tweedehands autootje, en daar vervolgens een bos op plant, dan kunnen we het enorme klimaat- en biodiversiteitsprobleem van Nederland oplossen.”
HAUT Amsterdam en HOUTWERK Utrecht
Deze frisse blik van Basak straalt zijn werkgever Lingotto ook uit. HAUT is een bekend voorbeeld in Amsterdam – dit is de hoogste houten woontoren van Nederland. Maar ook in Utrecht bouwde Lingotto Houtwerk. Van hout dus. En hout houdt CO2 vast en is daarmee een stuk duurzamer dan de reguliere bouwtechnieken die we kennen. Hiervoor heeft Lingotto ook recent een eigen bos geplant ter compensatie van het voor HAUT en Houtwerk gebruikte hout.
Een persoonlijk en een zakelijk voorbeeld. Beide inspirerend. “Lingotto inspireerde mij door het CO2 probleem onder de aandacht te brengen met HAUT. Daarmee werd het ook een persoonlijk probleem. Daar heb ik – samen met mijn vriendin – een oplossing voor bedacht. Zo kom je samen steeds weer een stapje verder.”
Anders denken over ruimte
Basak: “Wist je dat de Nederlander 50% meer woonoppervlakte heeft dan een Duitser of Engelsman? Terwijl we hier veel minder ruimte hebben. Maar ook vreemd: we hebben steeds kleinere huishoudens, doordat we minder kinderen krijgen en steeds meer mensen scheiden: toch blijven we hier dezelfde eengezinswoningen bouwen – doorzonwoningen van 120 m2 – met allemaal ruimte die we niet gaan gebruiken, voor het bewaren van rommel die we niet meer nodig hebben.”
“Om bewust met ons klimaat bezig te zijn, moeten we ook anders leren kijken naar ruimte.”
Komt op deze manier voor Basak zijn persoonlijke drijfveer om bij te dragen aan een duurzame wereld voldoende uit de verf in zijn werk? “Om bewust met ons klimaat bezig te zijn, moeten we ook anders leren kijken naar ruimte. Hoeveel ruimte heeft een mens in Nederland eigenlijk nodig? Kunnen we niet meer ruimte geven aan de natuur?”
“Daar is Lingotto ook druk mee bezig. Zo bouwen we vanuit Lingotto überhaupt niet in de buitengebieden en weilanden, en al helemaal niet met de huidige klimaat- en biodiversiteitscrisis. Daar kan de natuur namelijk veel beter de ruimte krijgen. Er zijn in Nederland zoveel plekken die al bebouwd zijn, maar waar die ruimte niet effectief wordt benut. Die plekken her-ontwikkelen is waar Lingotto voor gaat. Zo houden we onze footprint beperkt en beschermen we de natuur tegen de mens. Dat is efficiënter en beter voor het klimaat en de biodiversiteit. Wij koesteren onze schaarse grond.”
Geïnspireerd geraakt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Gusto Media en ontvang nieuwsbrieven met inspirerende gesprekken met changemakers in het vastgoed direct in je mailbox.