Duurzame inspiratie: 3 video’s om jou te prikkelen

We staan als samenleving voor een grote opgave: het tekort aan woningen oplossen terwijl we onze footprint willen verkleinen. Om jou te inspireren over het belang van deze taak deelt Jasper in dit artikel drie prikkelende video’s. Kijk je mee?

Je kunt niet zonder betekenis zijn

Ons idee over de economie – klopt dat wel? Moet de economie altijd blijven groeien? Kees Klomp – lector duurzame economie aan de Hogeschool Rotterdam – denkt van niet. De focus op welvaart, groei en winstmaximalisatie zijn beperkte prikkels met klimaatverandering en sociale ongelijkheid als destructief resultaat.

In de video ‘Je kunt niet zonder betekenis zijn’ worden onze gangbare economische opvattingen in een bredere context gezet. Met elkaar kunnen we op zoek naar een nieuw perspectief: de betekeniseconomie. Een perspectief waarbij niet welvaart, groei en winstmaximalisatie centraal staan, maar welzijn, de bloei van mensen en meervoudige waardencreatie.

De video van Kees Klomp en al zijn vertellers resoneert goed bij mij. Deze video geeft context aan het ‘systeem’ waarin ik opgevoed ben. Maar ook dat de verandering al in gang is gezet. Genoeg inspiratie dus om anders te kijken én anders te doen. Ik ben benieuwd of dit jou ook aan het denken zet. Kijk maar eens.

 

Kiss the Ground

Klimaatonrust is mij niet vreemd. Waarom lukt het de mensheid maar niet om grote stappen te zetten? Een rot gevoel, maar ook een inspirator om steeds bewuster te leven en bewuste keuzes te maken. Opgeven is geen optie. Dit doet activist en acteur Woody Harrelson wel. Bijna tenminste.

Als (zichtbare) voice-over van de documentaire Kiss the Ground vertelt hij het verhaal over onze grond; de basis voor schone lucht. Wat onder de grond gebeurt, is namelijk essentieel voor de opname van CO2. Een gezonde bodem is een gezonde aarde. Maar met onze huidige landbouwtechnieken, de ontbossing en het eenzijdig gebruik van de grond putten we de bodem – en dus ook de aarde – uit.

Maar, we kunnen de bodem herstellen. Hoe? Dat wordt prachtig én inspirerend geschetst in Kiss the Ground. Je kunt de film checken op Netflix. Bekijk de trailer hieronder of ga naar de website kissthegroundmovie.com.

 

The Biggest Little Farm

De laatste tip, The Biggest Little Farm, gaat over een Amerikaans stel dat de droom van een biologische boerderij najaagt. Ze kopen een stuk grond – uitgedroogd en keihard. Hier gaat niets op groeien, denk je. Maar de bodem herstelt zich en hun droom wordt werkelijkheid. Maar dan: plaag na plaag. Eerst vogels, die al het fruit van de bomen eten. Dan slakken. Zelfs coyotes, die bijna al hun kippen doden.

Hoe gaan ze daar mee om? Ze pakken hun geweer en schieten een coyote dood. Een dieptepunt en een moment om uit te zoemen en na te denken over het daadwerkelijke probleem. En dan komen ze tot een andere oplossing.

Een inspirerende film – met prachtige beelden. Ook te zien op Netflix. Hieronder de trailer.

 

De eerste inspiratie. Allemaal met economie én de aarde te maken. Daar bouwen we tenslotte onze huizen op. Heb je zelf nog goede aanraders? Wij worden ook graag geïnspireerd. Mail ze naar jasper@gustomedia.nl.

1 reactie

  1. Jan de Weerd op februari 3, 2022 om 6:38 pm

    Indrukwekkend artikel ondersteund door mooie beelden. Even een aantal mensen wakker schudden!

Laat een reactie achter