“Ik ga voor duurzame relaties”

Inchecken bij je drijfveren. Ik doe dit steeds vaker. Bij mezelf, maar ook bij anderen. Zo ging ik, Jasper, ook in gesprek met Jan-Maarten Elias. Hij maakte een paar jaar geleden de overstap van goede comfortabele baan naar zijn eigen bedrijf. Hij startte met ondernemen om Nederland verder te verduurzamen. Op zijn 49ste! Ik checkte bij hem in.

Headerfoto: Stephan Bechert @unsplash

Een blog dat ik had geschreven? Een gemeenschappelijke vriend? Allebei? Ik weet de aanleiding niet meer precies, maar de uitkomst was dat ik een paar jaar geleden contact kreeg met Jan-Maarten Elias. Jan-Maarten was met zijn eigen bedrijf begonnen en wilde wel eens weten hoe ik in de marketingwedstrijd zat. Ik ging bij hem langs en dit klikte meteen. Hier startte onze samenwerking.

Een nieuwe website. Een video. We helpen Energy Bridge – het nieuwe bedrijf van Jan-Maarten en zijn compagnon Klaasjan van der Maas – op weg. Maar wie is nu eigenlijk die man die zo ‘laat’ in zijn carrière nog zijn eigen onderneming begint? En waarom kon hij zijn ei niet kwijt bij zijn oude werkgever Unica?

“Ik had het enorm naar mijn zin bij Unica. Maar de drang om het toch een keertje helemaal zelf te doen – vanaf de start – met alle vrijheid om mij bezig te houden met wat ik echt belangrijk en leuk vind, was de belangrijkste reden om te gaan ondernemen. Natuurlijk, ik had mijn vrijheden bij Unica, maar je hebt toch ook meer verplichtingen in een grote organisatie. Vanwege de urgentie van de klimaatveranderingen, wilde ik al mijn tijd steken in de verduurzamingsopgave van Nederland.”

Zonder risico was de stap naar ondernemen echter niet. “Wij gingen aanzienlijk minder verdienen en al onze ‘zekerheden’ waren weg. Maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Wist je dat 80% van de gebouwen die in 2050 allemaal duurzaam moeten zijn, nu al zijn gebouwd? Er ligt een enorme opgave om deze bestaande gebouwen te verduurzamen. Daar wil Energy Bridge aan bijdragen.”

Hoe doet Energy Bridge dat? “We helpen woningcorporaties, VvE’s en zorginstellingen bij het verduurzamen van hun blokverwarming – de centrale bron voor de verwarming van deze grote woon- en zorgcomplexen. Dit doen we door bestaande gasinstallaties – bij hun vervangingsmoment – te vervangen voor een hybride installatie. Ook voor kantooreigenaren verduurzamen wij hun locatie door een koelmachine te vervangen door een warmtepomp. In bijna alle gevallen wordt binnen een jaar tot wel 80% aardgas en zo’n 40% CO2-uitstoot bespaard.” Behalve dit, adviseert Energy Bridge deze organisaties ook met de verduurzaming, en kan Energy Bridge ook de warmteleverancier zijn. Warmte as a Service noemen ze dat.

Mount Kilimanjaro

Waarom werkt Jan-Maarten zo veel aan verduurzaming? “Eigenlijk ben ik vanaf dag 1 van mijn studie en werkzame leven met innovaties bezig. Bij mij staat de vraag centraal: hoe kunnen we het steeds beter en efficiënter maken? Mijn technische achtergrond komt hier goed van pas. In 1995 stond ik op de top van de Kilimanjaro in Afrika, toen nog volledig wit met een hele grote gletsjer. Zo’n 10 jaar later zag ik dat die al flink kleiner was geworden en werd ik toen echt met de neus op de klimaatfeiten gedrukt. Sindsdien is duurzaamheid in mijn werk het centrale thema.”

Zijn onderneming begint te vliegen. Inmiddels werken er 7 man en wordt zijn organisatie bekender bij de juiste doelgroep. Met deze groei helpt het dat hij kan vertrouwen op zijn netwerk. “In alle samenwerkingen ben ik ook op zoek gegaan naar duurzaamheid. Duurzame relaties welteverstaan. Dat je op elkaar kan vertrouwen en kunt bouwen. Dat is mijn drijfveer.”

En dan ben ik wel benieuwd: gaan we het als mensen redden om op tijd de juiste maatregelen door te voeren, om te grote klimaatverandering tegen te gaan? “Daar ben ik van overtuigd. Het kan echter wel zijn dat we door het stof moeten, om nog meer te veranderen. De echte prijs – in plaats van de bodemprijs betalen – is bijvoorbeeld wel iets dat we door moeten voeren. En ik denk ook dat de natuur ons een handje gaat helpen.”

 

Meer weten over Energy-Bridge -> check hun website.

Eerder checkte ik in bij ontwikkelaar Arda Basak. Basak heeft geen auto, maar wel een bos! Dat verhaal lees je hier. Geen blog van Gusto meer missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief, onderaan op onze homepage.

Laat een reactie achter