De kracht van aandacht

De kracht van aandacht

Het was even stil op mijn blog. Watskegeburt? Het was een hectische tijd. Professioneel en als mens. Hieronder mijn persoonlijke verhaal. Met een mooie uitkomst; de kracht van aandacht.

Watsgeburt?
Je hebt een tijdje niets op mijn blog kunnen lezen. Dat heeft een reden. Ik ben namelijk nogal ‘druk’ geweest. En druk – ik weet het – dat woord is aan inflatie onderhevig. Laat ik het anders zeggen; ik heb nogal veel meegemaakt.

Zakelijk: ik zou een samenwerking starten in een nieuwe bedrijfsvorm. Samen met iemand anders. Daar hebben we veel aandacht en energie in gestoken. Vlak voor de finish ging het toch mis.

Een tweede reden waarom ik wat minder aandacht had voor de online aanwezigheid van Gusto Media: ik werkte hard aan het interne communicatie platform van Ahold. Een leuke, en intensieve klus. Op en neer naar Zaandam en veel verandering brengen. Het resultaat: toffe (nieuwe) content rubrieken op een mooi nieuw intern platform.

De derde reden is nog belangrijker. En nog persoonlijker. De moeder van mijn vriendin is overleden. Niet eens zo lang geleden. Veel te jong. Donkere wolken. Veel emoties.

Prikkel verslaafd
Juist met dit soort gebeurtenissen is het verleidelijk om je te verliezen in prikkels die op je afkomen. Groeps-app gesprekken die maar blijven oppoppen direct beantwoorden. Mailtjes die je afleiden van waar je daadwerkelijk mee bezig bent direct oppikken. Een Netflix serie kijken terwijl je eigenlijk over je gevoelens wilt praten.

Dus drukte ik op de pauze button. Eventjes ademhalen. Terugblikken. Proberen te overzien wat er allemaal gebeurd is. Ook toen begon ik te onderkennen dat ik een verslaving heb voor prikkels. Hoe ‘heerlijk’ is het om lekker naar nu.nl te surfen? Of je Facebook feed te refreshen? Kijken of er nog nieuwe mails zijn? Precies. Heerlijk. En makkelijk.

En ongezond.

Ik wilde daar vanaf. De controle over mijn eigen brein terugpakken.

Ik begon oefeningen te doen. Minder mulitasken. Geen telefoon mee wanneer ik de kinderen ging ophalen. Gewoon, wandelen naar het kinderdagverblijf. ‘Kijk maar eens om je heen Jasper’, zei ik tegen mezelf.

Een andere oefening: geen internetverbinding wanneer ik aan het schrijven ben aan een offerte of nieuw stuk. Ook ben ik mijn werktijd bewuster gaan verdelen tussen overleguren en productiviteitsuren, geïnspireerd door het verhaal van Google (video tip).

Frisser en creatiever
Door het multitasken terug te dringen ging ik veel bewuster in het leven staan. Mailen wanneer je het uitkomt. Gesprekken voeren, omdat daar ruimte voor is. Emoties verwerken.

Mijn feeling met mijn directe en fysieke omgeving is enorm gegroeid. Mijn geest is frisser en ideeën scherper. Ik geef aandacht aan wat ik aan het doen ben. Ik geef aandacht aan mijn omgeving. Aandacht aan mensen. Aan mijn klanten. Ik geloof in de kracht van aandacht.

Natuurlijk. Nog steeds merk ik dat ik vecht tegen mijn multitaskende en prikkel verslaafde brein. Ook ik start een tweede blog, terwijl het eerste nog niet af is. Nog steeds surf ik naar nu.nl terwijl ik er toch echt net geweest ben.

Toch; ik werk er hard aan om de controle over mijn eigen brein weer te pakken. Deze verantwoordelijkheid neem ik hoog op. Dat betekent dat ik de kracht van aandacht ook centraal zet bij mijn bedrijf Gusto Media. Ik doe niet mee aan de rat race om meer content de wereld in te slingeren. Meer prikkels? Nee. Bewust waarde toevoegen.

Als eigenaar van Gusto Media wil ik ook volledige aandacht geven aan de merken waarvoor ik werk. Dat betekent een beperkt aantal klanten aannemen – ik moet ze tenslotte de aandacht geven die ik wil.

Daarnaast wil ik meer interim werk gaan doen. Echt de organisatie in. Luisteren wat er gebeurt. Adviezen geven die gebaseerd zijn op echte ervaringen binnen het bedrijf. Net zoals ik bij Ahold gedaan heb.

Ook voor het bloggen betekent bovenstaande iets. Waar ik begon met een ritme van 1x per week, wil ik dat wat meer loslaten. Ik geloof nog steeds in het consequent delen van waardevolle content, maar de content moet ook de aandacht krijgen die het verdiend. Dat betekent iets meer tijd nemen om een stuk te schrijven. En vervolgens ook meer aandacht geven aan het verspreiden van die stukken. Dat de juiste personen het lezen. Of misschien zelfs wel luisteren.

Hopelijk herken je iets in dit verhaal. Ik kan het terugdringen van multitasken enorm aanraden. Wil je meer weten over hoe ik het doe of heb je zelf juist tips om minder te multitasken? Laat het weten in de reacties. Ik lees het graag.

10 Reacties

 • Jasper van Bochove

  Mooie, inspirerende en herkenbare blog Jasper!

  Ook ik ben verslaafd aan prikkels, maar ik realiseer me maar al te goed dat echte aandacht schaars en broodnodig is in deze maatschappij vol informatie en hectiek. Het leven wordt rijker van aandacht voor anderen en voor jezelf.

  Ben wel nieuwsgierig: hoe doe jij dat, minder multitasken? Ik kom nog niet veel verder dan als ik wil bloggen of een presentatie ga maken om mijn mail af en toe uit te zetten en blokken creëren in mijn agenda. Hoor graag je tips!

  • Jasper de Weerd

   Thanks Jasper! De eerste stap heb je al gezet. Mail uit en werktijd blokken is qua productiviteit volgens mij een must.

   Verdere tips? Ik weet ook niet ‘hoe ver heen’ je bent ;-). Wat ik zelf merk is dat de telefoon voor mij een multitask prikkel bron is. Daar bewust mee omgaan is heel prettig. Soms lekker toegeven aan je behoefte aan prikkels en op andere momenten het gebruik juist terugdringen.

   Koop bijvoorbeeld een wekker. Dan kun je je telefoon in de woonkamer laten wanneer je gaat slapen. Dan ga je eerder nog eventjes lezen in dat boek en ben je geen appjes of mails aan het beantwoorden.

   Right time versus real time. Een mooie tegeltjeswijsheid voor in je woonkamer.

 • Mark

  Hier reageren op dit tijdstip voelt paradoxaal gezien de context van het artikel. Maar toch compliment! Treffend

  • Jasper de Weerd

   Ha. Als je je aandacht er maar bij had ;). Thanks voor je reactie. Leuk om te lezen.

 • Canol

  Herkenbaar stuk Jasper,

  In 2013 is mijn moeder plotseling overleden, ook nog te jong. Ik had een aardig lopend bedrijfje in Nederland en in Turkije.

  Maar waarschijnlijk heb ik door mijn emoties ergens de afslag gemist. Bedrijfje in Turkije moest dicht, emotioneel gezien een klap, want mijn moeder had in dat bedrijfje geinvesteerd.

  De emoties nemen de overhand en toch weet je dat je verder moet. Is het niet voor jezelf, dan heb je nog twee geweldige kinderen!

  Ergens weet je dat er nog gezonde energie zit en dat je het allemaal kunt. Ik heb afscheid genomen van Facebook, Instagram.

  Ik heb een wekelijks to-do lijstje met simpele to-do’s. Iets afmaken geeft voldoening zodat je stap voor stap aan de grotere to-do’s kunt werken en uiteindelijk aan grotere doelen.

  Vriendelijke groet,
  Canol Zeren

  • Jasper de Weerd

   Ha Canol,

   Dank voor je openhartige reactie. Kan me voorstellen dat die periode niet makkelijk voor je is geweest.

   Ik heb ondertussen je website bekeken en daar zie ik goede energie. Goed om te zien. Thanks ook voor je tips. Simpele en wekelijkse to-do’s lijken me goede tips!

   Groet,
   Jasper

 • Marieke van der Helm-Bax

  Hé Jasper,

  Leuk om weer een blog van je te lezen en het onderwerp is zo herkenbaar!

  Ik ben ook zo’n jaar geleden gestart met meer aandacht te schenken aan de taken die je moet doen en door de mail uit te zetten en te nozbe-en… ?

  Nog steeds blijven alle prikkels roepen, maar af en toe daaraan toegeven is ook fijn, zolang de rest (lees familie) maar altijd voorrang krijgt!

  Groeten,
  Marieke

  • Jasper de Weerd

   Ha. Leuk om te lezen. Oh ja; nozbe, die is bij mij weer van de lijst. Ik gebruik nu Wunderlist. Ook een aanrader.

   En inderdaad; af en toe bewust aandacht geven aan je verslaving is ook prima. Geniet, maar prikkel met mate 😉

 • Denise

  Jasper, ik vind jou een topper. Waar ik heel erg mee struggel en echt continue weer probeer, doe jij gewoon! Uiteindelijk levert het je zoveel meer op: niet alleen mooie opdrachten, maar vooral ook persoonlijk. Genieten van je gezin, van de mensen om je heen, van de wereld. Het universum lacht je toe. Ik merk vaak: hoe kwetsbaarder je je opstelt, hoe meer aandacht en hoe meer je van jezelf laat zien, hoe mooier de contacten. De weg er naar toe is niet altijd makkelijk, want inderdaad Facebook, mail, app en weet ik veel wat allemaal. Maar het is een fantastische streven. Good luck! Ciao

  • Jasper de Weerd

   Thanks! Leuk om te lezen. Ook ik struggel er nog mee hoor, maar het helpt wel dat ik dit heb opgeschreven. Nog meer drive om er bewust mee om te gaan. Jij ook: good luck!!

Plaats een reactie